Managementsystemen en certificering

Zorgsystemen of managementsystemen worden opgezet om processen binnen een organisatie zo goed als mogelijk te stroomlijnen. De kans op fouten, tekortkomingen en/of ongewenste gebeurtenissen wordt hiermee beperkt. Dit bespaard kosten en een bedrijf wordt hiermee verheven tot een betrouwbare partner om zaken mee te doen.

Soorten managementsystemen

Het opzetten van managementsystemen kan voor diverse disciplines zoals veiligheid, milieu, arbo, kwaliteit e.d.

Om managementsystemen officieel te laten erkennen bestaan er normen waartegen men managementsystemen kan laten certificeren, denk hierbij aan:

Kwaliteit:ISO 9001
Milieu:ISO 14001
Arbo:OSHAS 18001
Veiligheid:VCA

Het opzetten van managementsystemen is maatwerk omdat iedere organisatie zijn eigen manier van werken heeft. Managementsystemen moeten zoveel mogelijk op de organisatie zijn toegespitst om succes te behalen. Uiteraard stellen normen bepaalde eisen aan een organisatie, maar een bedrijf heeft veel vrijheid om daar zelf invulling aan te geven.
Managementsystemen en certificering De moeilijkheid (en soms ook het onbegrip) zit in het feit dat normen nu eenmaal een minimaal niveau van bedrijven verwacht om te certificeren. Een certificatie geeft immers een waardeoordeel waarmee een bedrijf zich kan profileren binnen de markt.
Bedrijven onderschatten vaak dat managementsystemen en certificatie bepaalde verplichtingen met zich meeneemt. Het advies is daarom dan ook om heel goed af te wegen wat u denkt met een certificatie te gaan bereiken.
Wanneer de keus gemaakt is om voor certificatie op te gaan, moet u ervan uit gaan dat dit impact kan hebben op uw organisatie. Communicatie en een goed roll-out plan is van essentieel belang om uw mensen mee te krijgen, er vinden immers veranderingen plaats.

Voor het opzetten van een certificeerbaar managementsystemen moet u gemiddeld gezien een jaar uittrekken. Wanneer bedrijven al het één en ander hebben, kan deze periode verkort worden. Managementsystemen moeten echter minimaal drie maanden geïmplementeerd zijn (volledig draaien) voordat het gecertificeerd kan worden.

Proveiance heeft in het verleden diverse gecertificeerde managementsystemen opgezet en wij doen dat ook graag voor uw bedrijf. Bedrijven voor wie dat gedaan is zijn:

  • Watco Industrial Cleaning BV:
    (ISO 9001/ISO 14001/VCA**)
  • Buchen Industrial Cleaning:
    (ISO 9001/ISO 14001/VCA**)
  • Bouwbedrijf VINK BV:
    (ISO 9001 en VCA**)
  • Koppenol Industrial Services: (VCA*)

Wij kunnen ook managementsystemen certificeerbaar houden. Dit doen wij onder meer door interne audits te verrichten en hier een rapportage van te maken. Samen met de directie wordt dan besproken hoe eventuele tekortkomingen worden aangepakt. Verder kunnen wij u helpen bij het schrijven van een management review, uitvoeren van de nodige analyses, uitvoeren van ongeval/incident onderzoeken etc.

Tot slot vraagt de VCA norm om veiligheidskundige ondersteuning. Het kan zijn dat u geen veiligheidskundige in dienst heeft. Proveiance biedt u een contract op afroepbasis aan. Dit contract biedt standaard 8 uur advisering (Hoger Veiligheidskundig niveau) per jaar (dit zijn de vaste kosten). Extra uren worden op basis van nacalculatie verrekend.

Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie over managementsystemen